expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin 

90% zboží

doprava-img
Doprava ZDARMA 

při nákupu od 2 250 Kč

darcek-img
Pečlivě balíme 

aby balík došel v pořádku


6 signálů, že váš motorový olej potřebuje výměnu


Umíte podle čeho se řídit při výměně oleje a jaké jsou nejčastější signály, které vás na to upozorní? Právě v tomto článku se podíváme na 6 nejčastějších signálů, díky nimž zjistíte, že je čas vyměnit motorový olej ve vašem autě. Pojďme na to!



Výměna oleje v autě je zpravidla rychlý a bezbolestný zákrok, který zvládnete i svépomocí. Pokud si však na to netroufáte, stačí auto odvést do servisu, kde vám motorový olej vymění, někdy dokonce i na počkání. Mazací olej ve vašem vozidle je životně důležitý pro jeho správné fungování. Dobrý, čistý olej zlepšuje výkon vašeho auta a prodlužuje životnost motoru . Proč tedy mnoho lidí odkládá výměnu oleje, dokud se nevyskytne viditelný problém?

Mnoho řidičů spoléhá výlučně na jeden ukazatel a tím jsou na ujeté kilometry. Pokud se však bavíme o tom, kdy je na čase vyměnit motorový olej, musíme brát ohled i na jiné faktory jako jsou kvalita oleje, stáří auta a způsob jízdy. Čerstvý, čistý olej optimalizuje výkon vašeho vozidla mazáním dílů a udržováním motoru čistého a zdravého. Tekutina se však časem rozpadne a má problémy s plněním svých povinností. Jakmile se tak stane, vaše auto bude pravděpodobně vykazovat nejméně jeden z níže uvedených výstražných signálů.

1. Svítící kontrolka oleje

Nejjasnější signál, že je na čase vyměnit olej vám dá samotné auto. Kontrolka výměny oleje ve vašem vozidle se rozsvítí, když v systému není dostatek oleje, proto zkontrolujte měrku a zjistěte, co se děje. V horších případech se rozsvítí kontrolní kontrolka motoru. V tomto případě vás vaše auto varuje, že se věci zhoršily natolik, že hrozí nebezpečí poškození motoru v důsledku problémových částí nebo nedostatku mazání.

2. Hluk a klepání motoru

Olej poskytuje ochrannou vrstvu mezi částmi motoru, zabraňuje tření kov na kov u jednotlivých částí a udržuje motor tichý. Pokud váš olej nepracuje správně, hluk motoru se zvýší . V závažných případech můžete dokonce slyšet klepání nebo dunění, které naznačuje, že se vám motor kousek po kousku rozpadá kvůli nedostatku mazání.

3. Tmavý, špinavý olej

Čistý olej má jantarovou barvu a je mírně průsvitný. Při použití se naplní částicemi sesbíranými z motoru a ztmavne. Není zřejmé, kdy se to stane, proto musíte být ostražití a kontrolovat motorový olej nejméně jednou za měsíc. Za tímto účelem vyjměte měrku oleje a otřete ji, než ji vrátíte do olejové nádrže. Nyní ji vytáhněte podruhé. Pokud přes olejovou měrku nevidíte, je čas na výměnu oleje.

4. Olejový zápach uvnitř auta

Pokud uvnitř auta cítíte olej, často to může znamenat únik oleje. Pokud cítíte i zápach plynů nebo výfukových plynů, vozidlo se mohlo přehřát. V každém případě je vhodné ukončit jízdu co nejdříve a zkontrolovat, co se děje.

5. Výfukový kouř

Z výfuku vašeho auta vždy vyjde nějaká průsvitná pára, ale pokud se změní na kouř, je čas na kontrolu motoru . Může to znamenat poškozené části motoru nebo únik oleje.

6. Nadměrný počet najetých kilometrů

Pokud jste za poslední měsíc procestovali mnoho kilometrů, zvažte, zda nepotřebujete výměnu oleje dříve, než je váš běžný plán. Každé auto je jiné, ale ve většině případů by se měl olej měnit každých 8000 - 10000 najetých kilometrů. U novějších vozidel může být tato hranice poněkud vyšší, ale není třeba riskovat. Každopádně konkrétní pokyny naleznete v příručce vlastníka.

Olej ihned vyměňte

Výměna oleje je jednoduchá a nenákladná a je jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat, aby vaše auto předčasně nestárlo. Správná hladina a kvalita oleje zabrání nadměrnému opotřebení motoru , což v konečném důsledku povede k menšímu počtu návštěv autoservisu.

Heuréka, zákazníci jsou s námi spokojeni

Katalog produktů
expedicia-img
Expedujeme do 24 hodin  90% zboží
doprava-img
Doprava ZDARMA  při nákupu od 2 250 Kč
darcek-img
Pečlivě balíme  aby balík došel v pořádku